Den etbenede trold

Mange steder i Danmark er der opstået lokale sagn og eventyr om trolde og andre overnaturlige væsener. Området omkring Flakkebjerg er ingen undtagelse.

Historier fortæller, at en rytter engang kom ridende mellem Skørpinge og Flakkebjerg. Da han passerede en bakke, kunne han se, at den stod på gloende pæle, og en masse trolde dansede rundt om højen.

En meget styg etbenet trold fik øje på rytteren og kom hoppende med et bæger og tilbød ham noget at drikke. Rytteren var klog nok til at kaste bægerets indhold over venstre skulder. Væsken, der ramte hesten, sved hårene af, og hest og rytter sprang af sted med bægeret.

Det gjorde trolden rasende og jagten gik ud over markerne lige op til Flakkebjerg kirke, hvor hesten sprang ind over kirkegårdsmuren. Da kirkegårde er indviet jord, kunne trolden ikke få fat i hverken rytter eller bæger. I raseri kastede trolden en vældig sten, som dog ramte ved siden af og landede i Lindes Å.

Det er samme sten, der nu står som mindesten i Halkevad Mindelund. Hvis du kigger godt efter, kan du stadig se aftryk efter troldens fingre på stenens bagside!

Kilde: Danske sagn, bind 3 af Evald Tang kristensen